Historia

(050110)

År 1997 startades SörbyÄngen Boule Örebro i och med att några entusiaster med handkraft grävde en bana på 15x4m. Almby-Norrbyås KDN hade gett sitt löfte om grävandet på gräsytan vid Lergökens daghem. Lappar anslogs i området om boulebanans tillkomst och förfrågan gjordes om intresse fanns för ett seriespel under sommaren. Redan två år senare hade intresset blivit så stort att vi ansökte om lov att bygga ut banan. Detta tillstyrktes och KDN bidrog med maskiner denna gång. Andra sponsorer som ställde upp med pengar var bostadsrättsföreningarna i området samt ÖBO. Anläggningsarbetet utförde vi själva. Banan mäter nu 15x12m och på den ytan får vi rum med fem stycken spelbanor. I vår planeras det att bygga ut banan ytterligare med 60kvm. Vi gör som vanligt jobbet själva och kommunen bidrar med grävmaskin och lastbil.

Seriespelet har ökat varje år och förra året (2004) var 52 tvåmannalag (en minskning med fyra lag från 2003) anmälda i Stora Turneringen samt 34 tvåmannalag (+6 lag) i Vuxen/Barn Turneringen. Nytt för året har varit en ren juniorturnering och där deltog 10 lag. Alltså 96 lag mot förra årets 84.

Totalt har vi ca 155 spelare (+5 spelare) deltagit därav 29 st under 13 år (+5) samt 20 st tonåringar (+2). Föreningen (bildad 2001) innehåller idag ca 160 medlemmar och är öppen för alla som vill vara med. I seriespelet deltar även spelare från andra delar av Örebro med omnejd. Seriespelet avslutas i aug. med en finalvecka (v.33).

Lördag i den vecka går semifinaler och finaler av stapeln och på kvällen anordnas en stor bankett med prisutdelning där vi hyr in ett flertal partytält och dukar upp till kräftskiva. Förra året deltog ca 120 personer i alla åldrar. Priser delas ut till segrare och alla barn får också pris oavsett placering. Priser tigger vi ihop efter bästa förmåga.

Varje år har vi boulespel med grillning den 14:e juli. Vi firar då boulenationen Frankrikes nationaldag. I fjol samlade tillställningen över 80 deltagare, som på kort varsel infann sig med mat och dryck till uppställda grillar och parasoll. Alla åldrar, nationaliteter och kön deltog.

Vi har genom insamlande av egna medel utsmyckat banan med bl.a. anslagstavla, bord och bänkar samt blomlådor. En gräsmatta har vi också anlagt och så småningom blir också en naturbana iordningställd.

Vinterhalvåret spolas banan och blir då till en skridskobana för dom yngre samt för dagiset som ligger i anslutning till banan.

Leif Andersson

Grundare  SörbyÄngens Boule Örebro