2013


Lag-DM i Gävle.
 
Lag-DM som skulle gått i Uppsala blev flyttad till Gävle.
Vi hade 3 lag anmälda men många avhopp gjorde att
vi blev 2 lag och 14 spelare, 7 i varje. Avresa från Örebro kl 06 på
lördagmorgon, spelstart i Gävle kl 09.30.

Man spelar klubbmöte 3+3, alltså 2 tripplar och varje match kunde
sluta 2-0, 1-1 eller 0-2. SÖR 1 vann sin grupp med 3 segrar och gick
till kvarten.
Debuterande Lucas Rudin 11 år spelade mycket bra enl.
lagkamraterna, Oskar, Adam, Roger, Jonas, Carl o Isac.

Sör 2 fick 1 vinst och 1 oavgjord och dt räckte till en 2a plats i gruppen
och kvartsfinal. I laget spelade Peo, Anders L, Stefan A, Krille, Nisse, Jeff och Pia som var den som spelade stabilast av alla i det laget.
Sör 2 fick en tuff kvartsfinal mot Svärdsjö som ledde med 1-0 i matchen och  12-7 när undret kom och SÖR tog en 6a och vinst med 13-12, 1-1 i matchen och skilje, ett trippelmöte först till 7p eller max 5 runder, kul variant.
Bra start för lag 2 som tog ledningen med 3-1 och det såg säkert ut men som vanligt vaknade deras läggare och vi kunde inte få bort deras poängklot, en trea och underläge med 4-3 inför sista rundan. Kanonlägg av Svärdsjö och missade skott av oss och förlust med 5-3. Dock en mycket bra 5e plats. SÖR 1 mosade vidare tog sin kvart och semi skapligt stabilt och Lucas fortsatte spela bra.
Final och motståndare var BTT som man vann över i gruppen. En förlust och en vinst 1-1 och även här skilje max 5 rundor eller först till 7. Tuff match som rullar fram och tillbaks men som BTT till slut vinner med 6-3. 2a och Silver är mycket bra om man betänker att klockan nu är 21.40, nästan 12 timmars spel och lång resa.

Bra jobbat SÖR nu ser vi fram mot Egons minne på lördag i Motala.

__________________________________________________________________

Sörbyängen i VM
 
Nu i helgen är Sörbyängen Bouleklubb ute med stor representation.
Dam-VM avgörs iMontauban i Frankrike och där spelar debuterande 
Cajsa Qvarnström, Sörbyängen tillsammans med Jessica Johansson, Jenny Hamberg och Emma Köhalmi. Cajsa är avbytare i trippellaget  och är Sveriges representant i precisionsskyttet.

Samma helg spelas Prins Bertil Junior-Cup i Stockholm.
En dubbeltävling där Sveriges distrikt ställer upp med sina bästa juniorer. Då det är för lite juniorer i en del distrikt så får Sörbyängen fylla upp dessa och man har hela sju spelare med. Ivar Liljegren, Emma Bernström, Paul Johansson, Carl Nordström,
Isac Gerdvall, Emmeli Gustavsson, Rasmus Gustavsson och Sebastian Kallionpää från Oppboga. Svealand är Sveriges bästa distrikt inom ungdomsboulen.

Svealand och Sörbyängens Ledare Anders Lindberg tror på fina framgångar
både i Stockholm och i Frankrike där dottern Cajsa spelar.

__________________________________________________________________

Singelturneringen…

På lördagen avslutades singelspelet och den nya klubbmästaren i singel kunde koras. I strålande solsken med bländande spel såg vi till slut Lars Nilsson som segrare.
På andra plats kom Lucas Rudin och på delad tredje plats fick vi se Fredrik Silverdahl och Anders Lindberg.

__________________________________________________________________

Kvalspel under helgen 7-8/9 2013 i Stockholm.
 
Två lag åkte till Vårbergs IP, Stockholm för att försöka ta sig högre
upp i seriesystemet. Elitseriekval med Oskar, Roger, Jonte, Adam,
Stefan B, Jerry, Cajsa och Ivar. Div 2 kval med Lasse, Stefan A, Conny,
Isac, Carl, Janne, Paul, Krille och Peo.

Eliten började mot BOO och här blev det förlust med 3-1 trots att man
spelade klart bra och det borde varit minst oavgjort. Div 2 mötte Mora
i sin 1a match och här skulle det varit en klar matchvinst men vad händer

4-0 förlust, inte bra.

Eliten spelade sin 2a mot Sitting Boule och inget medflyt här heller trots godkänd nivå på spelet 2-2 i mötet. Div 2 spelar sin 2a mot Oppboga och nivån lite högre och tuffare spel förlust med 3-1.
Lördagens 3e match för eliten mot CDB Gränna gällde väldigt mycket, vinst ett absolut måste för att ha en liten chans att hänga på inför söndagens  avgörande spel. Stor uppryckning av gänget som tog hem matchen med 3-1.

Div 2 hade lika viktig match, Jämtland där vinst ett måste för att ha en liten chans att hänga med. Vinst med 3-1 och chansen finns kvar.
En fantastisk septemberdag med kanonväder hela dagen, lite för mycket sol men värmen helt underbar. Spelplatsen, jaja sådär, en 7-manna fotbollsplan med en massa utslängda grova stenar för att göra det lite tuffare att spela.

Dags för söndagens avgörande spel. Båda gängen har fortfarande chansen att hänga med, Elitkvalets tabell visar 2 lag på 5p och 2 lag på 3p, alltså finns chansen än. Div 2 har det lite tuffare men 2 lag på 5p och Sör på 2p visar att med rätt inställning och tur i spelet kan det gå vägen.

Eliten drar igång mot tuffa BOO, inget lyft och ingen tur i spelet för de våra en hel del byten och ändringar i lagen hjälpte inte förlust
med 3-1.

Stefan A. var tvingad att åka hem men ”dyker” nog upp eller ned i Norge. In kom Paul Jahansson som xtra och det var ett klart lyft till laget.

Div 2 spelar mot Mora som förstörde lördagen för oss, nu visade vi att vi kan spela, vinst med 4-0 och vi är med i matchen igen.
Eliten spelar sin 2a mot Sitting boule och här måste man vinna för att det  överhuvudtaget ska finnas en liten chans att gå vidare. en mycket lång och stundtals välspelad match med lägg och skytte som var både upp och ner.

Matchen var som helgen istort, inget flyt och ”lillen med oss” förlust med 3-1 och i princip färdigtspelat.
Div 2 skulle ta vara på sin chans men nåt sitter i ”skallen” när vi möter  Oppboga, varför är dom alltid på topp mot oss och vi går ner oss när det gäller. 

Vi hade chansen men tog den inte förlust med 3-1 och slut här också.
Elitens sista match mot Gränna var bara en formsak för att tabellen ska se bra ut vinst med 3-1, tack gänget för en trevlig helg och vi får se fram emot 2014 där vi ska träna o tävla mer för att göra oss bättre och redo att ta steget upp till Elitserien.
Div 2 spelade av sin sista match mot Jämtland och här blev det vinst med 3-1.

Tack gänget för en trevlig helg och även vi ser fram emot 2014 och har vi målet att gå upp med ytterligare ett lag i seriesystemet så krävs mer närvaro på träningar och en del tävlingar utanför distriktet för att tuffa till oss.

Vädret även denna dag kanonbra, lite för mycket sol men underbar värme.

Vi kommer igen nästa säsong. Heja Sörbyängen

__________________________________________________________________

Sörbyängens framgångar fortsätter
 
Sörbyängen Boule, kvartersklubben från Örebro fortsätter
att skörda framgångar. Under SM i Falun blev klubben bäst i
Sverige både medalj och poängmässigt. Under den gångna helgen 
spelades avslutningen i seriespelet. Klubbens Div 3 lag spelade i 
Hälleforsnäs och vann överlägset. Därmed blir det spel nästa säsong  i den nationella Div 2 serien. Trots avsaknad av viktiga juniorer som Amanda Sandström, Carl Nordström och Emma Bernström klarade de äldre spelarna att hålla nerverna i styr så att segern redan var bärgad inför sista matchen.
I sista omgången spelade: Lars Nilsson, Jeff Mendelsson,
Peo Augustsson, Conny Carlsson, Fredrik Silverdahl, Stefan Andersson och Isac Gerdvall.
Sörbyängens Div 1 lag spelade i Gränna och vann även de i överlägsen stil sin serie och går till kvalserien som avgörs i Stockholm helgen  7-8 september. Div 3 laget i bild. Här saknades viktiga spelaren Stefan Berglund.
Dock tog Sörbyängen hem segern på CDB Grännas svårspelade hemmabanor.
Mycket bra gjort. I helgens lag spelade: Roger Gerdvall, Jonas Sjökvist, Adam Nilsson, Cajsa Qvarnström, Jerry Karlsson, Ivar Liljegren och Oskar Augustsson. Nu håller vi tummarna för vårat
Div. 1 lag som kvalar den 7-8/9 på Vårbergs IP, nära Kungens
Kurva i Stockholm, Vore kul med en massa publik som stöttar.
Sörbyängen hade även ett lag med i Div 4 som spelade klart godkänt med en del nya spelare som klubben kommer att få stor nytta av i framtiden.
Resultat och spelmässigt för Div 4 blev det ungefär som väntat dock en underbar lycka när man spelade oavgjort mot Oppboga samt även fick en Funny 13-0 då lyfte självförtroendet i hela Div 4 gänget. Här spelade Nils Hållen, Pia Hållen,  Karin Westman, Hans Askerlund, Agneta Nymark och Magnus Fredriksson.
Nämnas bör att för första gången i historien sken solen båda dagarna över Boulodromen i Hälleforsnäs.

__________________________________________________________________

Succe för Sörbyängen på SM
 
2013 års SM i Falun blev en otrolig succe Sörbyängen.
Vinst i både poängligan och medaljligan med överläsen marginal.
Tyvärr kunde jag och Sussi inte närvara då vi tillbringade två veckor
i Cannes med sola, lite bada och en del bouleträning.
Enligt rapporter till Cannes så blev årets SM i Falun mycket bra
vädermässigt.
Söndagens Mixtrippel började väldigt bra för SÖR. 5e plats i öppen
klass genom Oskar, Amanda o Adam. 17e av Roger, Mia o Jonte.
Juniorerna visade hög klass Guld av Paul, Ivar o Cajsa samt Silver av
Isac, Adina o Carl.
Måndagens Mixdubblar blev ingen höjdare för de våra i öppen klass dock skapliga 17e platser av Oskar o Amanda samt Roger o Mia. I V55 kom Hans Askerlund o Agneta Nymark på en mycket fin 9e plats. I Juniorklassen blev det storslam Guld av Emma o Carl, Silver av Paul o Cajsa samt Brons av Isac o Adina. De yngre Juniorerna fixade Guld genom Emelie o Ivar. Miniorerna lyckades också få med sig fina medaljer Guld i klubbmixat lag av Rasmus.  Brons av Emil o Frida samt Emelie o Lucas.
Tisdagens Singelspel blev lyckat för SÖR. i Öppen klass kom Oskar på en mycket bra 5e plats, 9e av Roger, 64e av Cajsa o Jonte. I V55 kom Hans på en 32a plats.
I Juniorernas Singelspel blev det storslam igen Guld av Ivar, Silver av Paul Brons av Carl samt en 5e plats av Cajsa. I Yngre Juniorklassen hade vi ingen bland de 5 översta, lite oroväckande. Miniorerna klev däremot fram, Guld av Lucas som i  finalen slog Sebastian Kallionpää. Brons av Emil Brage, 5e platser av Adam Rudin
o Noel Gustavsson.
Torsdagens trippelspel gav följande resultat. 9e av Roger, Mia o Jonte, 17e av  Oskar, Jerry o Stefan B. Juniorerna var överlägsna även här och det blev Guld av Paul, Ivar o Cajsa samt Silver av Emma, Isac o Carl. I Yngre juniorer blev det Silver av Felix, Max o Axel. Miniorerna fixade två Brons genom Emil, Lucas o Olle samt Mose, Noel o Rasmus.
Fredagens avslutande dubbelspel gav många fina resultat bland annat. i Öppen klass 9e Oskar o Stefan N samt Jerry o Stefan B. 17e Roger o Janne L. 32a Mia o Jonte. Storslam igen av Juniorerna Guld av Paul o Cajsa Silver av Emma o Ivar Brons av Carl o Isac. I Yngre Juniorer blev det Guld i ett klubbmixat lag av Rasmus. Brons av Felix o Axel. I avslutande Miniordubbeln blev det Silver av Max o Lucas Brons av Mose o Noel samt en 5e plats av Frida o Emelie.
Många medaljer blev det och häftigt att Sörbyängen står för ungdomsutvecklingen i boulesverige.
Poängligan vanns överlägset av SÖR med 223 poäng för CPC Malmö på 77 och  Halmstad HPK på 76. I medaljligan blev det likadant med SÖR på 29 medaljer och tvåa kom Halmstad med 8 och trea blev CPC Malmö också med 8.
Sveriges bästa Bouleklubb, sträck på er alla ni som var med, spelare, ledare, anhöriga och publik.

__________________________________________________________________

Tävlingsrapport….

Platen Cup i Motala, bra representation från Sör. 3 lag i öppen ett lag

i v55 dubbel samt 3 lag i öppen trippel. Lördagens öppna dubbel blev tuffför Isac o Ca rl som hamnade i B efter tuffa matcher i gruppspelet.

Roger o Jonte missade A med ett klotpoäng men slog sig fram till finalen i B.

Oskar Cajsa gick vidare från gruppspelet till A och kvartsfinal mot rutinerat gäng från Lejonkulan, förlust trots ett bra spel. I V55 gick Peo o Conny vidare till A och 8-del bland 33 deltagande lag, seg 8-del men vinst och i kvarten blev det rutinerade Patronlaget från Kärnan, jämn match fram till 8-8 då tog vår ork slut och deras rutin kom fram. Söndagens tripplar mönstrade totalt endast 11 lag i öppen klass, inte bra.

Trots allt så gick Oskar/Cajsa och Anders fram till A-slutspel och så småningom finalvinst mot Eklunds starka gäng med förkrossande 13-4. Klart godkänd helg av SÖR.

__________________________________________________________________

Sörbyängen dominerar truppen till NM.
 
Helgen den 17-19 maj spelas Nordiska Mästerskapen i Grenå, Danmark.
Sverige, Norge, Danmark och Finland ställer upp med två fyrmannalag vardera i klasserna Herr, Dam och Juniorer.

I Damtruppen finns Amanda Sandström från Sörbyängen med.
I Juniorlagen är sex av åtta spelare från Sörbyängen.

I lag 1 spelar Cajsa Qvarnström och Ivar Liljegren från Sörbyängen ihop med William Silverberg och Adib Aboelkoll.
I lag 2 spelar Isac Gerdvall, Carl Nordström, Paul Johansson och endast 11 årige Rasmus Engdahl som är Sveriges genom tiderna yngsta landslagsspelare.

Att Sörbyängen från Örebro dominerar Juniorboulen i Sverige är mycket tack vare det barn och ungdomsvänliga bostadsområdet med boulebanor mitt i bostadsområdet.
Men framförallt så har Örebroklubben en eldsjäl i Anders Lindberg som ser till att värna om ungdomarnas utveckling i sporten. Anders fick även stipendium som årets Ledare.

__________________________________________________________________

Årets bouleprofiler

Vid årets förbundsmöte i Göteborg, delades som brukligt stipendierna – årets junior, årets spelare och årets ledare – ut. Vid middagen på lördagskvällen fick stipendiaterna emotta blommor och checkar till de närvarandes applåder.

Årets Bouleprofiler

__________________________________________________________________

Årets första och andra juniorlandslagstävlingar är nu bokade. Först bär det av till franska Annecy för en ren juniortävling med mkt och bra lag. Spelarna som kommer att representera Sverige där är  Cajsa Qvarnström och Ivar Liljegren. Tävling spelas 2-3 mars. Förra året nådde vi 1/8-delen. 

Den andra tävlingen är Lukas Minne (6-manna) i jököping. Här kommer jag använda mig av 5-6 juniorer. Dessa är ännu ej uttagna. Brons och Silver på två försök här. Dags för den ädlare valören. 
Mer info om resultaten och lite analyser kommer komma här som tidigare.

(Citat från facebook skrivet av Henri)

__________________________________________________________________

Debuterande damer till U23-EM

2013-02-21 23:29

Tre örebroare och en skaraborgare utgör damernas U23-landslag i första omgången, som spelas i Schweiz om fyra veckor. Emma Bernström, Emelie Karlsson, Amanda Sandström och Cajsa Qvarnström är de fyra spelare som juniorlandslagets förbundskapten Henri von Eggers Patron har tagit ut.

 

Tre spelare från Sörbyängens IF och en, Emelie Karlsson, från CB Bonbon. Samtliga fyra gör sin mästerskapsdebut när de om fyra veckor åker till Schweiz för att spela U23-EM. Att laget är orutinerat är dock ingenting som oroar förbundskapten Henri von Eggers Patron.
– Det är ett nytt lag, men rätt slagkraftigt och med stor potential. Kan de spela på den nivå de hållit här hemma de sista åren är vi definitivt med och slåss om andraplatsen, säger han.

Guldfavoriten i gruppen
Två av lagen i den grupp som spelar i Schweiz den 22-24 mars går vidare till finalspelet den 18-20 oktober. Och att det är andraplatsen Henri siktat in sig på beror på att Frankrike spelar i Sveriges grupp.
– Att anta att Frankrike kommer etta är en inte alltför vågad gissning. Men de andra nationerna har vi helt klart möjlighet att rå på.
Det rör sig om hemmanationen Schweiz, Slovenien och Turkiet. Som juniorkapten har Henri kunnat se deras unga spelare de sista åren.
– Det har varit några damer med bland med juniorerna, men såvida de inte har en massa damer på U23-nivå som inte varit med där, är det inte några omöjliga hot det rör sig om, säger han.

Ungt lag
Emma och Rebecka Bergström, som under 2012 deltog också i seniorlandslagets verksamhet, är förhindrade att följa med till Schweiz. EM-resan skulle för deras del inneburit att de missade alltför viktiga skoltimmar hemma i Motala.
– De har prov och det där med att plugga på resor blir sällan bra. De ville gärna spela och vi försökte pussla så mycket som möjligt, men man vill ju inte att det ska gå ut för mycket över deras skolarbete, säger Henri.
Som inte hade några större svårigheter att hitta deras ersättare.
– Jag vill premiera de som spelar och satsar. Emelie har jag bara sett ett par gånger i samband med läger och på SM. Hon har en bra teknik och en fart i skotten som många saknar. Jag tror att hon behöver spela med andra duktiga ungdomar – hon har nog varit lite ensam i Skara. Emma Bernström (bilden) fyller 15 nu precis innan kvalet och har tidigare gjort bra ifrån sig. Hon vann mixdubbeln i den yngre juniorklassen vid SM, till exempel.
– Amanda har spelat bra länge och tog sig till kvartsfinal i den öppna mixklassen vid SM 2011.
Att Cajsa Qvarnström ingår i laget förvånar knappast någon. Hon har länge varit en av de främsta ungdomsspelarna och förra året tog hon ett kliv uppåt när hon följde med seniorernas damlandslag till Frankrike för att där spela med den äran.
– Hon och Wille Silfverberg är de två mest dominanta juniorerna, menar Henri.

Taggade men trygga
I år får juniorer också delta i U23-EM. Och med tanke på att Sverige vid förra EM blev tvungna att lämna återbud i damklassen måste det ses som ett rejält framsteg att vi nu kan skicka ett lag trots att två av spelarna tvingas lämna återbud.
Eftersom det bara är en vecka sedan damerna fick en ny förbundskapten är det juniorernas förbundskapten som fått uppdraget att ta ut och coacha U23-damerna i det här första skedet av EM.
– Jag känner ju alla de här spelarna sedan tidigare och jag tror att vi kan få en rätt bra trygghet i laget. Tre av dem kommer ju dessutom från samma klubb och har spelat med varandra förut, även om det här är ett nytt lag, säger Henri.
Den tryggheten kan vara en värdefull tillgång – inte minst med tanke på att det nu är så pass kort om tid att det inte finns utrymme för några gemensamma förberedelser.
Cajsa åker nästa helg tillsammans med Henri och två andra juniorer till Frankrike för att delta i en juniortävling och blir den enda som får känna på lite internationellt motstånd inför mästerskapet.
Henri berättar att alla spelarna har blivit mycket glada över beskedet om landslagsplatsen.
– De har tyckt att det har varit jättekul och är jättetaggade. Ingen av dem har visat särskilt mycket nerver i spelet här hemma och jag tror att de kan passa på att ta den här chansen att visa upp sig. Vi ska göra allt vi kan för att ta oss vidare.

 

Urklipp svenska bouleförbundet

__________________________________________________________________

Framgångar för Sörbyängen
 
Fina resultat för Sörbyängen vid helgens spel i Motala och Borlänge.
 
Vid de tuffa Mix-dubbel spelen i Motala med 24 lag till start kom SÖR med flera lag. Bra klass på tävlingen med landslagspelare och flertalet i den högsta Sverigeeliten.

Bäst gick det för de våra, Roger och Mia slog sig fram till finalen och stod som slutsegrare. Mycket fin prestation.
 
I Borlänge spelades årets första regionala trippel i klassen V55.
24 lag till start och eftersom det var en regional tävling så var det även här mycket hög klass på startfältet, moonrad 4 omgångar, 8 till slutspel inget b eller c. SÖR kom till spel med Peo/Conny och Krille, inget höjdarspel av oss men tillräckligt för att med 3 vinster och en knapp förlust bli 3a i förspelet. kvart mot ett svårspelat Gävlelag.
Här stämde allt och vinst med 13-3. Semi mot favoriterna LBJ 1 från Gävle.

Här blev det en konstig match, ingen av spelarna kom upp i nivå, resultatet böljade fram och tillbaks det absolut sista klotet blev avgörande vid ställningen 12-12.
Ett skott för match som SÖR missade och slutade därmed som 3a i en mycket  bra start på året i kvalificerat startfält.

__________________________________________________________________

Roger tog sin andra inteckning

Roger Gerdvall tog sin andra inteckning i vandringspriset när han tillsammans med sonen Mose och Stefan Nordström vann SörbyÄngens trippelturnering. I finalen slog de Lag Bertil med 13-9.

8 lag kom till start och efter inledande gruppspel så spelades semifinaler med de främsta från varje grupp.

 

Resultatlista:

1. Lag Mose (Mose, Roger och Stefan)

2. Lag Bertil (Bertil, Dick och Patrice)

3. Nisses gäng (Nisse, Jari och Max)               

3. Balders boys (Krille, Stefan och Björn)